تفاوت بین نوآوری و اختراع
در این مقاله، قصد دارم به بررسی تفاوت بین نوآوری و اختراع بپردازم. همه ما با هر دو مفهوم آشنایی داریم اما شاید در بعضی مواقع این دو مفهوم را یکی در نظر بگیریم. پس با من همراه باشید تا تمایز این دو مفهوم به صورت ایدهآل برای شما روشن شود.
نوآوری چیست ؟
نوآوری ( Innovation ) یعنی : شکل جدیدی از روشهای قبلی کارها، افکار یا ایدههایی که قبلا انجام دادهاید. مثلا : اگر بشر تا امروز از مترو های زیر زمینی برای رفت و آمد استفاده می کرده، شاید به زودی شاهد متروهایی باشیم که از زیر دریا رفت و آمد کرده و مسافران را جا به جا می نمایند. پس اولین تفاوت بین نوآوری و اختراع در این است که : نوآوری، لزوما به معنی : ایجاد مفهومی جدید در حوزهای خاص یا تکنولوژی نیست! بلکه نوآوری به معنای نوسازی یک مفهوم است.
اختراع چیست ؟
همانطور که قبلا در مقاله …… اشاره کردم؛ اختراع (Invention) به معنی : ایده ای جدید در راستای ایجاد مفهومی نو در ساختار موضوعی است که قبلا وجود نداشته است. قصد ورود به مسائل حقوقی در این مقاله را ندارم؛ اما خوب است بدانید که : طبق قانون، اگر اختراع شما با اختراعی در همان حوزه که شبیه اختراع شماست؛ حدود ۸۰ – ۸۵ درصد تفاوت داشته باشد؛ اختراع شما یک اختراع جدید در این حوزه شناخته خواهد شد و قابل ثبت است. پس دومین تفاوت بین نوآوری و اختراع هم کاملا مشخص شد که : اختراع قابل ثبت است اما نوآوری تا به شکل اختراع درنیاید؛ قابل ثبت و دفاع در هیچ سازمان مربوطه ای نیست.
نوآوری در زندگی روزانه
شاید شما هر روز که از خواب بیدار میشوید؛ یک ایده جدید برای زندگی روزانه خود داشته باشید. این خود یک نوآوری در زندگی شخصی شماست! اما شما یک مخترع نشدهاید ! خلاقیت شما باعث شده شما یک ایده جدید را در راستای بهبود زندگی خودتان اجرایی کنید. این هم سومین تفاوت نوآوری و اختراع : شما هر روز درگیر نوآوری هایی در زندگی روزانه خودتان هستید اما هر روز یک اختراع در سازمان ثبت مالکیت فکری ایران، ثبت نمی کنید !!
MP3 Player یک نوآوری است یا اختراع ؟
در اینجا قصد دارم با یک مثال، چهارمین تفاوت بین نوآوری و اختراع را بیان کنم. شاید شما رونمایی از MP3 Player ها را به یاد داشته باشید. این دستگاههای جدید آمده بودند تا جای واکمن یا CD Player ها را در دنیای موسیقی بگیرند. پس ما در اینجا با یک اختراع مواجه هستیم. اما شرکت اپل (APPLE) مدتی بعد از رونمایی، دستگاه جدیدی به نام : iPod را معرفی کرد که در واقع : یک نوآوری در حوزه دستگاه های MP3 Player ها بود. پس تفاوت چهارم این است که : نوآوری، گاهی به معنای ترکیبی از : مدرن سازی، تبلیغات برای فروش و استفاده از ابتکار در ساختار یک محصول است.
اختراع بدون ثبت مثل … است
من : علیرضا بیگلری، با سابقه ای چند ساله مشاوره در حوزه اختراع، به شما میگویم : که هر وقت اختراعی به ذهن شما رسید، به عنوان قدم اول : ایده خود را حدود ۱۵ تا ۲۰ خط بنویسید و برای خودتان یا فردی که با آن اعتماد دارید ایمیل کنید. من همیشه به دانشجویان خود در حوزه نوآوری و اختراع گفتهام که : اختراع بدون ثبت، مثل خودکار بی جوهر است ! شاید خودکار داشته باشید ولی هیچ کاربردی برای شما ندارد.
دیدگاه شما